Okrogla miza | Šport v obdobju epidemije – razprava o ukrepih prepovedi in omejevanja izvajanja športnih dejavnosti ter možnih rešitvah

VABILO

na okroglo mizo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez z naslovom

 

Šport v obdobju epidemije – razprava o ukrepih prepovedi in omejevanja izvajanja športnih dejavnosti ter možnih rešitvah,

 

ki bo v ponedeljek, 1. februarja 2021 ob 14. uri na spletnem naslovu

www.olympic.si/okrogla_miza_oks

(klikni na povezavo)

Pandemija novega koronavirusa je poleg različnih omejitev, ki smo jim priča v vsakdanjem življenju, povzročila izdatno omejitev izvajanja športne dejavnosti na različnih ravneh. V drugem valu epidemije v Sloveniji je organizirana športna dejavnost izdatno omejena predvsem za otroke in mladino in organizirano športno rekreacijo. Trenutna omejitev traja že več kot tri mesece potem, ko je lanskoletna spomladanska omejitev trajala več kot štiri mesece.  

 Dolgotrajno več mesečno omejevanje izvajanja velikega dela organiziranih športnih dejavnosti povzroča negativne posledice množici otrok in mladine, govori se že o generacijah. Na to opozarjajo številni strokovnjaki in tudi izsledki raziskav na tem področju. Ugotovili so, da se je gibalna učinkovitost otrok in mladine zaradi omejitev izrazito zmanjšala, pri otrocih se je zelo povečal delež podkožnega maščevja, zaznan je velik upad interesa otrok za športno dejavnost.  

 Slovenski šport se zaveda nevarnosti bolezni COVID-19, vendar poudarja, da je šport lahko del rešitve za preprečevanje širjenja virusa SARSCoV-2 in ne del problema.

 Na okrogli mizi bomo govorili o trenutnem stanju in predlaganih rešitvah, kako kljub prisotnosti virusa med nami prilagoditi izvajanje športa.  

 Na okrogli mizi, vodil jo bo Igor Bergant, bodo sodelovali predstavniki NIJZ, Fakultete za šport, nacionalnih panožnih športnih zvez, OKS-ZŠZ, strokovni športni delavci nacionalnih panožnih športnih šol in zdravniki. 

Ogled okrogle mize bo mogoč preko spletnega naslova www.olympic.si/okrogla_miza_oks, kjer boste lahko postavili pisna vprašanja sodelujočim na okrogli mizi. 

 

VABLJENI!

 

Športni pozdrav,

 

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športih zvez